Tips & tricks: AutoCAD

AutoCAD: lijnen snel verbinden

Maken van een boog met een bepaalde lengte

Elke AUTOCAD-gebruiker weet een boog te maken in AUTOCAD. Weet de gebruiker de manier om een boog te maken van een bepaalde lengte?

Onderstaande tip helpt je om een boog van een bepaalde lengte te maken.

Er wordt regelmatig aan onze docenten gevraagd of er een manier is om een boog van een bepaalde lengte te maken. Spijtig genoeg is er geen rechtstreekse manier om dit te doen.

Er zijn een aantal methoden die lijken dit te bepalen, zoals start, midden, lengte ... . Maar dit is het definiƫren van de koorde , niet de lengte van de boog.

Er is de suggestie om de hoek te berekenen met behulp van een wiskundige berekening , het vergelijken van de boogstraal en booglengte . Nadat u de hoekwaarde hebt verkregen, dan kan je de boog tekenen. Het is niet de gemakkelijkste manier.

Een van onze docenten kwam me een betere oplossing : trek de boog, wijzig de eigenschappen vervolgens met behulp van het verlengengereedschap.

Met het verlengen-gereedschap kan je de totale lengte van het object bepalen, zoals - in onze tip - de boog. Selecteer de optie typ vervolgens de afstand die je wenst.

Command: LENGTHEN
Select an object or [DElta/Percent/Total/DYnamic]: T
Specify total length or [Angle] <1.0000)>: 1000
Select an object to change or [Undo]:

Als je nu de eigenschappen van het object (in casu de boog) bekijkt, zie je dat de boog de gevraagde lengte heeft.

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 - Fax: +32 (0)3 281 62 11 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435