Tips & tricks: AutoCAD

AutoCAD: Layer Merge

Soms ontvang je een tekening van een andere tekenaar en dan merk je dat die tekenaar heel veel lagen gebruikt heeft. Dat kan vervelend zijn, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het beste wat je dan kan doen is gemeenschappelijke lagen samenvoegen.

Bijvoorbeeld, een tekenaar heeft voor elke muur een nieuwe laag gemaakt, en daardoor zijn er 14 lagen waar telkens 1 muur op staat. Een beetje onzinnig, jij wil liever 1 laag waar alle muren opstaan.

Met het LAYMRG commando kan je lagen samensmelten met 1 andere laag.

Typ het commando LAYMRG in op de commandoregel of activeer het commando op de ribbon: home tab> layers panel> extended panel> merge

AutoCAD vraagt je om een object te selecteren op de laag die je weg wil hebben. Natuurlijk kan je meerdere objecten op meerdere lagen selecteren.
Als je klaar bent met selecteren, bevestig je de selectie met ENTER.
Nadien vraagt AutoCAD een object aan te duiden op de doellaag. Alle objecten van de eerst geselecteerde lagen worden verplaatst naar de doellaag en de eerst geselecteerde lagen worden verwijdert.

Een optie in dit commando is de letter N. Hiermee kan je de lagen op naam selecteren: er verschijnt een lagenlijst waar je 1 of meerdere lagen kan selecteren (met CTRL of SHIFT).

Na de bevestiging van deze selectie, selecteer je de naam van een doellaag. Weer worden alle objecten van de eerst geselecteerde lagen verplaatst naar de doellaag en de eerst geselecteerde lagen worden verwijdert.

Let op dat je je actieve laag niet selecteert, die wordt namelijk niet samengevoegd!

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 - Fax: +32 (0)3 281 62 11 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435