Tips & tricks: Excel

Patronen doorvoeren met de Flash-opvulling

Met de Flash-opvulling (Flash Fill) is het mogelijk Excel patronen te laten herkennen en te laten uitbreiden. In de gepaste omstandigheden kan de Flash-opvulling een aantal tekstfuncties vervangen.

In onderstaand voorbeeld zie je twee kolommen met gemengd hoofdlettergebruik waarvan je op de volgende manier een uniform geheel maakt:

 • Typ in de eerste kolom naast de basisgegevens de tekst zoals je deze wil laten.
 • Gebruik de vulgreep rechtsonder in de cel om deze tekst naar beneden te kopiëren.
 • Na het slepen verschijnt een optieknop. Klik deze open en kies de optie Flash-opvulling (Flash Fill). Het logische patroon dat je creëerde in de eerste cel wordt nu verdergezet in de overige cellen.

Een ander voorbeeld is het omzetten van een datum in het formaat JJJJMMDD naar het in België gebruikte DD/MM/JJJJ formaat. In het onderstaande voorbeeld zal Excel de niet correct uitvoeren indien je maar één voorbeeld geeft en zal je dus de eerste twee voorbeelden moeten geven vooraleer je de Flash-opvulling uitvoert.

Opleidingen Excel:

 • Opleiding Excel basis
  Versterk je Excel-basis met deze cursus: leer essentiële functies en formules om je Excel-taken te optimaliseren en je werkproductiviteit te verhogen.
 • Opleiding Excel gevorderd
  De Excel gevorderd opleiding breidt je kennis uit met geavanceerde Excel-functies en -technieken, waardoor je complexe taken efficiënt kunt automatiseren en beheren.
 • Opleiding Excel dashboards basis
  Onze Excel dashboards basisopleiding leert je hoe je met Excel gegevens visualiseert in dashboards, essentieel voor heldere zakelijke inzichten en besluitvorming.
 • Opleiding Excel dashboards vervolg
  Verdiep je Excel-dashboardvaardigheden met geavanceerde technieken en word een expert in Excel-data-visualisatie en -analyse.
 • Opleiding Excel financieel
  Optimaliseer je financiële rapportage en analyse met onze Excel Financieel opleiding, speciaal voor financiële professionals die diepgaand met Excel willen werken.
 • Opleiding Excel gegevensanalyse en draaitabellen
  Leer met Excel geavanceerde gegevensanalyse en draaitabellen, essentieel voor diepgaande data-analyse en het omzetten van grote datasets in actiegerichte inzichten.
 • Opleiding Excel grafieken
  Ontwikkel de vaardigheden om met Excel gegevens om te zetten in indrukwekkende grafieken, verbeter je rapporten en presentaties met geavanceerde visualisatietechnieken.
 • Opleiding Excel PowerPivot
  Onze Excel PowerPivot cursus stelt je in staat om krachtige data-analyses en -modellering binnen Excel uit te voeren, essentieel voor het beheren en analyseren van grote gegevenssets.

Blijf op de hoogte

Ontvang de maandelijkse ECT-nieuwsbrief boordevol tips en weetjes.

Volg ECT op FaceBook   Bezoek de LinkedIn-pagina van ECT

Sitemap

Contacteer ons

ECT BVBA
Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk)
Tel: +32 (0)3 239 54 67

Bekijk routebeschrijving

BTW-nummer: BE 0456.352.435