Tips & tricks: PhotoShop

PhotoShop: Rook

Rook wordt gebruikt op ceremonieën, een verbinding met de geesten of het hiernamaals. Adem wordt zichtbaar op een koude winterdag, brand, vervuiling, ... Een krachtig symbool.

In een compositie is rook buitengewoon flexibel. Het kan dik of dun, zwaar of diffuus, compact of verspreid, eenvoudig of complex zijn.
Je kan een verbinding maken naar elke richting, elk object. Je kan objecten met elkaar koppelen of een nieuw punt benadrukken.

De complexiteit en verscheidenheid in rookeffecten geven je een uitzonderlijke artistieke vrijheid, zonder afbreuk te doen aan het realisme van de rook.

Als je van plan bent om een rookeffect op te nemen in je werk, loont de moeite om de rook in de echte wereld te bestuderen.

Er is immers een logica in de manier waarop rook zicht ontvouwt: Het is strakker en energieker dichter bij de bron van het vuur, meer diffuus en rustiger wanneer het verder weg drijft. Het golven, het krullen en de wendingen in golvende bogen, zelden een scherpe bocht ... . Het snel of langzaam wegdrijven, zelden dalend, meestal stijgend. Het is geweldig om zo iets complex zo gemakkelijk te tekenen ... met Photoshop .

 

Tekenen en vervormen van een lijn.

Begin met een zwarte achtergrond laag, vervolgens gebruik je het Penseel om een witte lijn te schilderen op een nieuwe laag in een laag (geef die laag de naam 'Rook').

Vervolgens, vervorm je de lijn. Gebruik het gereedschap 'Smudge Tool' om gedeelten van de lijn door te trekken, links of rechts te duwen, te wiebelen, of te draaien, totdat je het gewenste effect hebt bereikt .

Hoe meer je de lijn 'verstoort', hoe vager de rook wordt. Gebruik de 'History Brush' om eventuele vervormde gebieden van de lijn terug in de oorspronkelijke staat te krijgen.

Verfijnen van het effect.

Gebruik Uitvloeien ( Filter --> Uitvloeien ) om meer vervormingen te creëren .

Het opbouwen van een meer complex rookeffect.

Herhaal de afzonderlijke elementen op verschillende lagen zo vaak als nodig,

Reposition de elementen.

Gebruik de 'Move Tool' om de geselecteerde elementen te verplaatsen. Gebruik de Vrije transformatie ( Bewerken > Vrije transformatie ) om de onderdelen te schalen of te vervormen.

Maak een halo.

Schakel de achtergrondlaag uit.

Maak een nieuwe laag en plaats deze aan de onderkant van de rooklaag. Hou de Alt en Ctrl ( Windows) of Option en Command-toets ( Mac OS) en selecteer vervolgens 'Merge Visible'. Dit kopieert alle zichtbare informatie van meerdere lagen op de ene laag die je hebt geselecteerd.

Gebruik de filter Gaussiaans vervagen om deze laag te vervagen. Verlaag de dekking zoals gewenst. Herhaal indien nodig.

Optioneel, 'noise' toevoegen.

Op de top van de rooklaag, maak je een nieuwe laag gevuld met 50 % grijs , ingesteld op de modus Overlay en filteren met ofwel Ruis of Grain. Verminder Dekking en verzadiging zoals gewenst.

Importeer het effect naar een nieuwe bestemming.

Slepen en neerzetten van de rooklaag gevestigd in een nieuwe bestemming . De positie en de dekking kan je wijzigen zoals gewenst.

Meer PhotoShop-tips

Overzicht van alle PhotoShop-tips

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 - Fax: +32 (0)3 281 62 11 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435