Tips & tricks: Photoshop

Perspective crop

In photoshop zal iedereen de gewone crop functie wel kennen waarbij je een deel van een foto kan uitsnijden en de rest overboord kan gooien. Herkaderen als het ware van de foto.

Nu zit er in photoshop ook een crop tool die zowel kan bijsnijden als ineens het perspectief kan rechttrekken, handig als je bijvoorbeeld inhoud wil bijsnijden die een beetje scheef staat door een camerahoek etc.

In ons voorbeeld willen we het straatnaambordje uitknippen en enkel de naam overhouden. Zodat we die later kunnen gebruiken in een compositie. Allereerst moeten we natuurlijk het document openen in photoshop.

Onze tool die we gaan gebruiken zit verstopt onder de gewone crop tool, door even de muisknop in te houden zal er een pop-up tevoorschijn komen en kan je de perspective crop tool aanduiden.

Als je deze selecteert kan je een punt zetten, bedoeling is dat we vier punten definiƫren die ons uitgesneden deel omkaderen. Je kan achteraf natuurlijk altijd nog verfijnen en punten verplaatsen alvorens je de crop laat doorgaan

Hierboven zie je de vierpunten die zijn aangeduid, je krijgt dan een kader te zien waarbij je nog kan verfijnen indien nodig.

Als je de crop wil maken dubbelklik je in het midden van de kader. De croptool zal nu uitsnijden en je perspectief rechttrekken.

Meer Photoshop-tips

Overzicht van alle photoshop-tips

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 -

BTW-nummer: BE 0456.352.435