Tips & tricks: Photoshop

Undo, Undo... meer stappen terug in je geschiedenis

Wanneer je aan de slag gaat met een ontwerp in Photoshop bestaande uit veel layers en tal van toegepaste effecten, kan het wel eens voorkomen dat je iets opmerkt dat niet correct oogt en waar je enkele stappen terug in de geschiedenis moet, ook wel gekend als het UNDO commando.

Standaard kan je 50 stappen teruggaan in je historiek. In vroegere versies kan dat zelfs minder zijn. Hoe kan je dat aantal opkrikken zodat je niet voor verrassingen komt te staan ?

Dit leggen we je hier even uit.

WIST JE AL ?

Je kan teruggaan in je historiek via het HISTORY panel. Zie je dat venster niet dan kan je dit activeren via WINDOW > HISTORY. In dit panel zie je alle ondernomen stappen. Je kan zo makkelijk enkele stappen teruggaan in het verleden.

UNDO via sneltoets :

  • Zoals bij de meeste programma’s is CTRL + Z de sneltoets om één stapje terug te gaan.
  • Wil je meerdere stappen terug dan druk je op CTRL + ALT + Z
  • Met CTRL + SHIFT + Z doe je telkens een REDO, m.a.w. het tegenovergestelde van een UNDO

Moeilijk is het niet om je aantal stappen in je historiek te bepalen, maar het zit wel een beetje verborgen op een plek waar je het niet echt zou verwachten.

Kies via menu EDIT > PREFERENCES > PERFORMANCE

Daar zie je het aantal history states. Afhankelijk van je versie van PS kan het er iets anders uitzien maar het zou wel onder dit scherm zichtbaar dienen te zijn.

Bij HISTORY STATES staat standaard 50, m.a.w. je kan 50 stappen teruggaan. Typ het gewenste aantal in en druk op OK. Persoonlijk gebruik ik 300 history states, maar de keuze is aan jullie. Meer dan dat is het niet. Een simple setting die je veel kopzorgen kan besparen 😊.

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 -

BTW-nummer: BE 0456.352.435