Tips & tricks: Photoshop

Bewerkbare Lens Flares

Met een lens flare kan je de focus leggen op objecten die had schijnen, zoals de zon die schijnt feller maken, een reflectie op een chrome velg van een oldtimer...
Het nadeel van de standaard methode die de meeste mensen kennen is dat deze lens flare achteraf niet meer kaan aangepast worden een die gezet is.
Ik leg een alternatieve methode uit waar je meer vrijheid hebt op gebied van editen.

Voorbeeld: we zien de zon door de bomen maar make ze wat feller met een lens flare

Eerst open je de basisfoto.

Daarna gaan we een LENS FLARE toevoegen.

Kies FILTER → RENDER → LENS FLARE

Je krijgt een nieuw venster te zien. Kies een 105 Prime, kies de ideale brightness en zet op de foto de locatie daar waar je de lens flare wil zien.

Druk vervolgens op OK

Het effect is nu rechtreeks op de foto gezet. Het grote nadeel van deze methode is dat je geen aanpassingen meer kan doen aan het lens-flare effect daar dit nu ingebakken zit in de foto.

Hoe kunnen we dit oplossen ?

Alle vorige stappen zijn correct maar nu gaan we in onze historiek terug naar waar we begonnen zijn, met slechts 1 layer, de originele foto.

Vervolgens maken we een nieuwe layer aan met een zwarte achtergond.

We selecteren deze layer en kiezen dan :

FILTER → LENS FLARE

Het mooie aan Photoshop is dat de locatie van de Lens flare die we voordien ingesteld hadden in het geheugen zit. Door deze keuze te maken gaan we gewoon dezelfde lens flare zetten, maar dan op een zwarte ondergrond. Zie resultaat:

Nu lijkt het een beetje raar natuurlijk maar we gaan dit oplossen door deze layer te selecteren en dan voor Blend Mode SCREEN te kiezen.

Dit gaat enkel de heldere delen tonen en alles wat zwart is verbergen. We krijgen nu min of meer hetzelfde resultaat zoals voordien, maar het grote voordeel is nu dat we de aangeduide puntjes kunnen verwijderen en de intensiteit,…. naar wens kunnen instellen.

Dit kunnen we doen door een masker toe te voegen.

Gebruik een zwart penseel om bepaalde delen onzichtbaar te maken.

Onderaan het eindresultaat. Een non-destructieve methode voor lens-flares.

Meer Photoshop-tips

Overzicht van alle photoshop-tips

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 -

BTW-nummer: BE 0456.352.435