Tips & tricks: Photoshop

De BLEND IF tool gebruiken (in Layer-Style)

De BLEND IF tool is eigenlijk een krachtige tool die te weinig gebruikt wordt maar toch zeer makkelijk in te zetten is voor tal van toepassingen. Met deze functie kan je nl bepaalde kleuren uit foto’s wegfilteren en deze volledig/deels doorzichtig maken zodat de onderliggende layer zichtbaar wordt. Het voordeel is dat dit meestal goede resultaten geeft zonder gebruik te maken van complexe maskers.

In dit voorbeeld gaan we werken met een foto die genomen werd op een wat grijze dag. Wil je deze foto gebruiken voor promo doeleinden dan oogt deze foto een beetje saai en sober, grotendeels door de grijze hemel. Dit kunnen we oplossen met de BLEND IF TOOL die te vinden is in het LAYER STYLE paneel.

VOOR:

NA:

STAP 1

Als je de BLEND IF tool wil gebruiken moet je er altijd van uitgaan dat je met 2 layers gaat werken. Je staat steeds op de bovenste van de 2 layers voor je aan de slag gaat.

Open nu zelf 2 foto’s die je graag wil blenden. Dubbelklik vervolgens op de grijze balk van de bovenste layer om het LAYER STYLE paneel te openen.

STAP 2

On het LAYER style paneel onder BLENDING OPTIONS gaan we ons enkel concentreren op het BLEND IF gedeelte.

De slider voor THIS LAYER zal bij aanpassingen effect hebben op de geselecteerde layer (de bovenste). UNDERLYING LAYER zal effect hebben op de onderliggende layer.

Bij BLEND IF kan je de kleur selecteren die je wil wegfilteren uit de geselecteerde of onderliggende layer. In ons geval is de lucht grijs dus we willen GRIJS wegfilteren zodat de blauwe lucht van de onderliggende layer er mooi zal doorkomen.

Gaan we met het zwarte handvaatje naar rechts, dan gaan we de donkere grijs(en zwart) waarden transparanter maken.

Zoals je kan zien levert dit niet het gewenste resultaat op.

Daarentegen dienen we de licht grijze waarden doorzichtig te maken. De aanpassingen worden realtime aangepast op je foto dus je kan finetunen tot je het gewenste resultaat hebt verkregen.

Hier het resultaat. Prachtig toch ?

Een ander voorbeeld (iets meer geavanceerd).

Bovenste layer:

Onderste layer:

Nu gaan we van de bovenste layer de rode kleuren filteren. Je kan het witte handvaatje ook opsplitsen om nog fijnere selectie te maken. In dit geval was dat nodig.

Als je op de ALT toets klikt + op het handvaatje, dan splitst het handvaatje zich op. Zo kan je nog beter finetunen.

DIT IS HET EINDRESULTAAT.

Zeer realistisch toch ?

Meer Photoshop-tips

Overzicht van alle photoshop-tips

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 -

BTW-nummer: BE 0456.352.435